Kuidas saada häkeriks?


Selle kirjatüki aluseks on siis Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO, eesti keeles leiab selle http://www.kakupesa.net/hacker/ ja inglisekeelne orginaal http://www.catb.org/esr/faqs/hacker-howto.html.

Võtame lühidalt kokku


Selleks, et saada/olla häkker on sul vaja:

·        Häkkerlikku suhtumist

o   Armasta probleeme ja nende lahendamist

o   Jaga lahendusi

o   Tee nii, et igavate ja rutiinsete asjadega tegelema ei peaks (automatiseeri)

o   Hinda vabadust

o   Arenda oma oskuseid

·        Põhioskuseid

o   Programmeerimisoskust, mis on õpitav

o   Unixi laadsete süsteemide kasutusoskus

o   HTML kirjutus ja kasutusoskus

o   Inglise keele veatu valdamine kõnes ja kirjas

·        Staatust, ehk teiste häkkerite tunnustust

o   Mida saad kirjutades avatud lähtekoodiga tarkvara

o   Aidates testida ja arenda tarkvara

o   Avaldades kasulikku teavet

o   Aidates hooldada infrastruktuuri

o   Teenides kogukonda (häkkerikultuuri

See oli nüüd kohati minu üsna meelevaldne kokkuvõte sellest, mis härra Raymond kunagi kirja on pannud. Arvestada tuleb, et dokument on kirja pandud algselt aastal 1996 ja peegeldab tänaseni selle asjastu vaimu, probleeme ja keskkondi. Olen küll nõus, et põhimõtted on suurs pildis samad, kuid teisalt on maailm 21 aastat siiski edasi läinud, kaasaegne lugeja ei pruugi aru saada mis asi võib olla Usenet või IRC. Teisalt, häkkerihakatis vist ikka võiks.

Hing on veidi haige


Tuleb siinkohal siiski tunnistada, et minu hing on selle dokumendi kontekstis veidi haige. Häkerit minust vist ikkagi enam ei saa. Suhtumine on olemas, enamik põhioskustest samuti ja ometi olen ma vana ja krossus habemega veendunud Windowsi kasutaja. Kasutanud esimese objektorienteeritud keelena veel Visual Basicut pealegi. Tänaseks hindan vast oma isikliku vabadust liiga kõrgelt selleks, et miski häkkeri kõlava tiitli pärast end muutma hakata.

Ja ometi ei soovi ma väga vaielda, natukene siiski, kuid see mu olemusest tulenev. Kui keegi soovib tõesti häkkerikogukonda kuuluda, siis see on väärt juhend, millest lähtuda. Ja igal juhul tulevad seal kirjeldatud tegevused seda juhendit järgivale inimesele kasuks.

Isiklik arvamus läheb autorist siiski mõnevõrra lahku, seda eelkõige järgnevas:

·        Häkkerlik suhtumine ei ole täies mahus õpitav oskus, see on pigem midagi mis inimese loomuses peab olema, alged vähemalt. Süvendada saab, nõus, kuid luua mitte. Kas on või ei siis ole.

·        Unixi laadsete süsteemide kasutusoskus… tuleb abiks, aga ei tohiks siiski olla vältimatu eeldus. Saan aru 1996. aasta ajaloolisest kontekstist, kuid… Mina ütleks et oluline on soov mõista süsteemide olemust.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Edasikandumisklausel

Tugilahendus – mitte väga uudne, kuid siiski