Edasikandumisklausel


Selle nädala uurimisülesanne on sõnastatud järgmiselt: „Mismoodi mõjutab vabade litsentside juures edasikandumisklausel (copyleft) litsentsivalikut? Analüüsi seda ajaveebiartiklis ning too iga variandi kohta mõni näide.“

Tutvustame siinkohal siis ka mängijaid:

·        Väga tugev copyleft, näiteks AGPL, nõuab tuletatud loomingu edastamist samade tingimuste alusel ning seda ka tarkvarade puhul, mida kasutatakse üle veebi (ehk tarkvara pakkuja väidab, et see on tema oma tarbeks kasutamine)

·        Tugev copyleft, näiteks GNU GPL, nõuab tuletatud loomingu edastamist samade tingimuste alusel.

·        Nõrk copyleft, näiteks GNU LGPL, nõuab tuletatud loomingu edastamist samade tingimuste alusel, kuid võimaldab näiteks linkimist ärivaraliste teekidega.

·        Puuduv copyleft, näiteks BSD või Apache, ei nõua tuletatud loomingu edastamist samade tingimuste alusel.

Kui igasugune vaht kõrvale jätta, siis võib öelda, et kui ma oma tootes soovin kasutada AGPL või GPL litsentsiga komponente, siis on eelduseks see, et ma pean ka oma toote sama litsentsi vahendusel kättesaadavaks tegema. Soovin kasutada avavara, pean olema avavara tootja. AGPL keerab siinjuures kinni ka tagaukse, mida näiteks Google hoolega ära kasutas. Nimelt väitis Google, et tema ei pea enda tooteid GPL litsentsi alusel kättesaadavaks tegema, kuigi ta kasutas oma toodetes GPL litsentsiga komponente, sest tema kasutab loodut oma sisemiseks otstarbeks.

Tugeva copyleft litsentsiga komponentide kasutamine võib endast kujutada ka väga suurt äririskiks: näiteks juhul kui mõni tarkvaraarendaja, kes töötab ärivara arendaja juures, litsentseerimist mitte tundvana lisada tootesse GPL litsentsiga komponendi ja… korraga peaks reeglite kohaselt saama ärivarast avavara. Seega on oluline ärivaratootjatel väga selgelt reglementeerida protsess, kuidas komponentide heakskiitmine toimub ning millise reeglistiku alusel on võimalik väliseid komponente kasutusele võtta.

Nõrk copyleft  on siinjuures tunduvalt ärivara sõbralikum, sest kui tarkvaras võtta kasutusele näiteks LGPL litsentseeritud komponent lingitud kujul, siis sellest ei teki kasutajale kohustust litsentsi muuta. Kui nüüd soovida seda komponenti muuta ja siis kasutada, siis muidugi mängureeglid muutuvad ning copyleft nõue laieneb.

Puuduv copyleft on siinjuures ärivara arendajatele kõige lihtsam. Sisuliselt võimaldavad kõik need litsentsid veidi erinevate lähenemistega avatud lähtekoodiga toodete ärivaraks transleerimist. Nii on äririskid juhuitud ning edasi-tagasi pendeldamine tarkvaratootjale võimaldatud.
Mulle isiklikult copyleft lähenemine meeldib. See võimaldab kogukonnal tagada, et avatud lähtekoodil projektidesse panustades on võimalik olla kindel, et kogukonnal endal on võimalik tehtud arendustest ka kasu saada. Kui kogukonna toode on kellelegi vajalik, siis selle „kellegi“ arendused sellesse projekti peavad ka kogukonnale tagasi jõudma. Aus mäng

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tugilahendus – mitte väga uudne, kuid siiski