Kolm komistajat



IT-ajaloos on palju ebaõnnestunud projekte kuid nendest enam võib olla projekte, kus kõik oli justkui õigesti, kuid lendu need asjad siiski ei läinud. Toon siinkohal kolm näidet, mis omal viisil olid õpetlikud.

Apple Newton


Newton oli Apple poolt arendatud pihuarvuti, millest enamik maailma ei tea midagi. Ometi toodeti seda seadet 1993-1998 ning oma aja kohta oli tegemist väga innovaatilise seadmega. Apple kunagise tegevjuhi John Sculley sõnul kulutas Apple Newtoni arendamisele suurusjärgu 100 miljonit USA dollarit.

Minu isiklik arvamus on siinkohal, et projekt ebaõnnestus selgelt selle pärast, et kasutad olev tehnoloogia ei võimaldanud veel ideed piisava terviklikkusega teostada. Kümme aastat hiljem suutis Apple sarnase idee korrektselt iPhone näol teostada. Suurim erinevus seisnes seadme vormis ja tõsiasjas, et Newtoni kasutamiseks vajalik pliiats oli asendatud inimese kümne sõrmega. Ajaloo paradoks on aga selles, et 2015 esitles Apple taaskord pliiatsit…


Microsoft Tablet PC


Microsoft astus Newtoniga sarnasesse ämbrisse 2001 kui anti välja  Windows XP Tablet PC Edition ja kutsuti üles erinevaid seadmetootjaid sellele operatsioonisüsteemile seadmeid looma. Mõte oli iseendas jällegi ilus ja lihtne: teeme pliiatsi-tundliku pliiatsiga seadme, mida saab juhtida klaviatuuri ja hiire asemel pliiatsiga. Teoorias oli see kõik tore, praktikas ei olnud tehnoloogia veel valmis.

Seadmed olid kallid, neid osteti vähe. Seadmete akud kestsid lühikest aega ning need „tabletid“ olid suuremad ja raskemad kui tavapärased sülearvutid. Lõppkokkuvõtes tuli ühel päeval Apple ja tegi selle asja korrektselt jälle ära. Näpuga, hea akuga ning tunduvalt piiratumana kuid… õigesti.


Windows Media Center


Windows XP Media Center Edition pidi muutma meie kõigi elutuba. Tehniliselt oli tegemist Windowsiga, millega varustatud arvuti suutis igast telekast teha tänases mõttes Smart-TV. Seda kõike juba aastal 2002. Suutis see mängida erinevat meediat, TV-tüüneri olemasolul salvestada TV-programmi ning kui saatekava-teenus oli Sinu regioonis kättesaadav, siis sai kasutada ka kavapõhist salvestamist.

Selle lahenduse jaoks toodeti eraldi riistvara ning põnevamad neist olid eraldi puldiga, klassikalisele videomakile sarnanevad kastid, mis saatsid korda imesid. Samas oli rakendusi vähe, kastid kallid ning lendu see idee enamikus osas maailmast ei läinudki. Ühel päeval tulid Smart-TV, Apple-TV, Chromecast ja see vähenegi edu sai tapetud.


Mida ma sellega öelda tahan? IT-maailmas ei piisa tihti heast ideest, turg ja tehnoloogia peavad ka valmis olema.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Edasikandumisklausel

Näoraamatu mõjutused