Näoraamatu mõjutused


Selle nädala ülesanne oli valida üks uue meedia komponentidest ja analüüsida, mil moel on see oma valdkonda mõjutanud. Püüdsin küll miski originaalse mõtte peale tulla, aga lõpuks kirjutan ikkagi näoraamatust.

Nii nagu Kaku konspektki ütles: sotsiaalvõrgustikud on sisuliselt kaotanud privaatsuse, seega on see esimene aspekt, teiseks on hulk inimesi, kellele võib näoraamat olla peamine uudistekanal ja kolmandaks arvavad paljud, et see ongi elu.

Näoraamat ja privaatsus


Privaatsus on eestlaste jaoks minu hinnangul väiksem mure kui näiteks ameeriklaste jaoks, kuid ühed usinad sotsiaalvõrgustike kasutajad on nii ühed kui ka teised. Facebook ei ole alati väga ausalt deklareerinud milleks ja kuidas ta kasutajate loodud ja edastatud infot kasutab. Ning tulemuseks on see, et üsna arutult on inimesed andnud käest. Minu jaoks oli mõtlemapanev üks video (https://www.youtube.com/watch?v=5pFX2P7JLwA), kus väideti, et me oleme andnud käest oma privaatsuse vaid 12USD eest aastas. Tegin läbi vastavad arvutused (Facebook käive ja kasutajate arv aastal 2016) ja sain tulemuseks 16USD, kuid suurusjärk on sama.

Selle ongi Facebook muutnud, me anname järjest lihtsamalt ära oma andmeid, et saada midagi „tasuta“.

Näoraamat ja uudised


Nõoraamat on samas väga hea koht olla kursis sõprade ja tuttavate tegemistega. Kes kuskil puhkamas käinud, millal klassikokkutulek tulemas või olnud jne. Hirmutav on see, et mitmed inimesed (sh näiteks hr Roonema) viitavad sellele, et näoraamatust on saanud peamine koht, kus nad leiavad uudised. See on teatud juhtudel täitsa arusaadav, kuid… kõigil näoraamatus ei ole õnnestunud elus ära õppida seda, miks on meil vaja teatud allikatesse kriitiliselt suhtuda. No näiteks vaevalt, et Nelli Teatajat on isegi juhmimad inimesed tõsimeelseks uudistetootjaks pidanud, kuid samas on näoraamatus jagatavad telegraaf.ee ja objektiiv.ee artiklid korraga tõsiseltvõetavad uudised.

Mis on tõde, mis on uudis ja mis ajakirjandus, seda on Facebook muutnud.

Näoraamat ja „päris elu“


Seda aspekti on vast kõige keerulisem seletada. Mõned inimesed võtavad näoraamatus tehtud ja nähtut kole tõsiselt. Teised jälle arvavad, et see on mängult. Tulemuseks on need, kelle elu on märkamatult kolinudki sotsiaalvõrkustikesse, sinna kulub peamine aeg ning seal juhtuvadki suured asjad. Seda on Facebook muutnud, mõne inimese arusaama sellest, mis on elu.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Edasikandumisklausel